Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

1.10.2010
piątek

Baba serowa z morelami suszonymi

1 października 2010, piątek,

20 całych zblanszowanych i obranych migdałów, 10 suszonych moreli, 25 dag masła szklanka i ćwierć szklanki cukru, 4 jaja, sok i skórka starta z cytryny, 40 dag sera trzykrotnie mielonego, 2 i pól szklanki maki, proszek do pieczenia, 3 łyżki posiekanych migdałów, kilka kropel olejku waniliowego,
Do posypania baby: 2 łyżki cukru pudru
Do posmarowania formy: łyżeczka masła

1. Masło utrzeć mikserem, dodając cukier, po jednym jajka, skórkę i sok z cytryny oraz na koniec, nadal ucierając, dodawać ser.
2. Pokroić w kostkę suszone morele.
3. Do utartej masy serowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, siekane migdały, olejek waniliowy, pokrojone morele, dokładnie wymieszać.
4. Tortownice posmarować masłem, poukładać na dnie migdały i przełożyć do niej ciasto.
5. W piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec babę około godziny. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop