Zupa grzybowa z cukinią

Ok. 50 dag mieszanych grzybów leśnych, średnia cukinia, 3 łyżki masła, 6 szklanek rosołu warzywnego z kostki, 2/3 szklanki śmietany (może być 12 lub 18-proc. ), sól, pieprz, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub kolendry, łyżka siekanych liści bazylii

1. Cukinie obrać, pokroić na drobne kawałki i zalać 2 szklankami rosołu warzywnego, ugotować do miękkości, i po lekkim przestudzeniu zmiksować.
2. Grzyby oczyścić, posiekać, smażyć w garnku na maśle około 10-15 minut, po czym dodać gorący rosół warzywny i gotować jeszcze 20 minut.
3. Połączyć zupę grzybową ze zmiksowaną cukinią, doprawić solą i pieprzem, dodać siekaną bazylię.
4. Podawać zupę ze sporą ?kroplą? śmietany i posypana zielona pietruszką lub kolendrą.