Kotlety schabowe z rokpolem

4 grube kotlety schabowe (bez kości), ok. 20 dag rokpola, 2 łyżki drobno osiekanej zielonej pietruszki, kieliszek wytrawnego białego wina, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku cytrynowego, pół łyżeczki świeżych igiełek rozmarynu, sól, pieprz , 2 łyżki mąki, 5 łyżek oleju do smażenia

1. Kotlety ponacinać w ten sposób, aby powstała głęboka kieszeń. Lekko posypać mięso solą i pieprzem natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić sokiem cytrynowym. Wstawić szczelnie zakryte do lodówki na pół godziny.
2. Rokpol dokładnie pokruszyć przy pomocy widelca, dodać siekaną zieloną pietruszkę i rozetrzeć w miseczce na masę.
3. Masą napełnić kieszenie w kotletach, spiąć wykałaczkami brzegi mięsa, obsypać kotlety mąką.
4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron, podlać winem i dusić pod przykryciem około godziny. W trakcie duszenia można dolewać po odrobinie wody, aby kotlety nie przywierały do dna.

Doskonale smakują z dodatkiem ryżu lub kaszy gryczanej.