Pieczeń rzymska z parmezanem i papryką

80 dag mielonego mięsa (może być z indyka), 4 dymki wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbki czosnku, 2 czerwone papryki, 2 jaja, 3 łyżki tartej bułki, łyżka masła, starta gałka muszkatołowa, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
Do posmarowania formy: łyżka oleju. Do wysypania formy: łyżka tartej bułki

1. Rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim posiekana dymkę wraz ze szczypiorem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem, jajami, tartą bułką, parmezanem, ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę.
3. Papryki pokroić w kostkę, dodać do masy mięsnej i znów dokładnie wymieszać.
4. W podłużnej foremce posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką ułożyć masę mięsną, dokładnie wygładzić wierzch (można posmarować olejem).
5. Piec w temperaturze 180 st C około 50 minut.