Dorsz pod ziemniaczanym puree
Pół kg filetów z dorsza bez skóry, sok z połowy cytryny, 8 dużych ziemniaków, szklanka keczupu, 3/4 szklanki startego żółtego sera, jajko, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz,
Do posmarowania naczynia do zapiekania: łyżka masła.
1. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc dodając do smaku sól.
2. Filety z dorsza pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym. Odstawić na 20 minut.
3. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, polać je keczupem, posypać startym serem. Na serze ułożyć warstwę przygotowanych ziemniaków.
4. Wygładzić ziemniaki, posmarować rozbitym z łyżką wody jajkiem.
5. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i zapiekać potrawę około 40 – 45 minut. Posypać wierzch gotowej potrawy siekaną zieloną pietruszką.