Zupa z papryki
Po dużym strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki, dymka, łodyga selera naciowego, 3 łyżki masła, półtorej łyżki mąki, 4 szklanki rosołu cielęcego lub drobiowego z kostki, 4 łyżki śmietanki 12-proc., 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, mielona czerwona papryka, sól, pieprz.
1. Pokroić dymkę w krążki, łodygę selera na kawałki paprykę w kostkę.
2. Rozgrzać masło w dużym garnku, wrzucić rozdrobnione warzywa, posiekaną zieloną pietruszkę i mielona paprykę, dusić wszystko razem nie dopuszczając do przyrumienienia się, około 5 minut.
3. Warzywa posypać mąką i jeszcze chwilę mieszając podgrzewać 2 minuty, po czym wlać rosół i gotować pod przykryciem około 20 minut doprawiając solą i pieprzem. 4. Gotową zupę starannie zmiksować.
4. Podając do każdej porcji kapnąć po trochu śmietanki.