Makaron rurki w sosie pieczarkowo – cukiniowym
Paczka makaronu rurki, średnia cukinia, 50 dag pieczarek, gałązka świeżego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, biały pieprz, 2 łyżki oleju.
1. Pokroić pieczarki w plasterki, podsmażyć na głębszej patelni na maśle.
2. Cukinię, o ile jest młoda bez obierania, pokroić w drobną kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek i razem dusić na niewielkim ogniu około 2 – 3 minut, doprawić pieprzem, solą i siekanym rozmarynem.
3. Makaron ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju, odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem, wymieszać przy pomocy dwóch widelców. Podawać gorące.
Komentarze
WY-BOR-NE!!!! 😀
Nie dostałem co prawda selera naciowego i zamiast ziemniaków miałem kaszę jęczmienną(zrobioną na patelni w reszcie bulionu, podsmażoną lekko na maśle) ale i tak wyszło wyśmienite.
Dziękuję i pozdrawiam,
aha i zamiast pstrąga mintaj.
A co zamiast marchewki i koperku, ze o bulionie nie wspomnę? Ale i tak najważniejsze jest to poczucie sukcesu!
Marchew była oczywiście. Koperek i bulion również. Reszta bulionu wzięła się stąd, że miałem tylko jeden kawałek ryby, a przyrządziłem bulionu szklankę, jak na cztery kawałki. Wykorzystałem do ryby zatem tylko jego część, a to co zostało jak wspomniałem wyżej. Jak tylko dostanę seler, spróbuję przepisu w pełnej krasie.
Zrobiłem również z pstrągiem. Pstrąg wypada lepiej, jakby chętniej nabiera smaku. Niestety seler wciąż nieuchwytny :/