Kotlety szwajcarskie w cieście

4 kotlety ze schabu bez kości, 4 plasterki sera żółtego (n. p. królewskiego), 2 ząbki czosnku, łyżka musztardy, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
Na ciasto: 3/4 szklanki mleka, 2 jaja, 8 łyżek maki,
Do smażenia: 3 łyżki oleju lub oliwy, 3 łyżki masła,
Do posypania gotowych kotletów: łyżka siekanej świeżej bazylii

1. Kotlety bardzo dokładnie cienko rozbić.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
3. Każdy kotlet smarować lekko musztardą, posypywać solą i pieprzem. Na jednej połowie kotleta układać plasterek sera, posypywać siekaną zieloną pietruszką i po złożeniu mięsa na pół spiąć wykałaczką.
4. Wymieszać mikserem mąkę z jajami i mlekiem.
5. Każdy kotlet maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie z masłem, z każdej strony na złoto.
6. Usmażone kotlety ułożyć na żaroodpornym półmisku i zapiec przez 15 minut w temperaturze 190 – 200 st c. Przed podaniem posypać siekaną bazylią.
Podawać z surówką z marchwi lub cykorii