Szybka potrawa z parówkami

6 dużych ziemniaków, 6 szklanek bulionu drobiowego z kostki, 12 cielęcych parówek lub cienkich kiełbasek (frankfurterek), po jednym strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pęczek dymki, 2 ząbki czosnku, nieduża cukinia, łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki, pół szklanki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.

1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości ćwierci pudełka zapałek, wrzucić do wrzącego bulionu i gotować 10 minut.
2. Rozgrzać olej, dodać posiekaną dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane z osłonek i pokrojone parówki oraz pokrojone w paski, oczyszczone papryki. Smażyć mieszając około 10 minut. W tym czasie dodać cukinię pokrojoną w dużą kostkę.
3. Usmażone parówki i cukinię dodać do ugotowanych w bulionie ziemniaków i gotować dalej około 15 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę posypać siekaną zieloną pietruszką.