Dietetyczne szaszłyki

Podwójna pierś kurczaka, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 4 łyżeczki miodowej musztardy, średnia cebula, duży ząbek czosnku, duża czerwona papryka, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki do kawy ziół prowansalskich

1. Przygotować marynatę: wymieszać w miseczce musztardę, olej, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
2. Mięso pokroić w kostkę o boku 3 – 5 cm.
3. Mięso włożyć do miseczki, wymieszać z sosem i pozostawić na kilkanaście godzin.
4. Paprykę pokroić w prostokąty o wymiarach takich, jak kostki mięsa.
5. Po wyjęciu mięsa z marynaty ponadziewać je na szpadki do szaszłyków, usmażyć na patelni, jeśli to możliwe o rowkowanym dnie.
Podawać z odrobiną ryżu wymieszanego z groszkiem konserwowym.