Kacze udka pomarańczowe

4 nieduże udka kacze 3 łyżki oliwy z oliwek, duża marchew,cebula,2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, ćwierć łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki, pomarańcza, łyżka mąki,2 szklanki wytrawnego białego wina,3/4 szklanki zielonych oliwek, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz.

1.Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, posypać solą i pieprzem.
2.Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew i pomarańczę pokroić w cienkie plasterki.
3.Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć udka, przełożyć do brytfanny, posypać mięso rozdrobnionymi warzywami i lekko oprószyć mąką, do brytfanny dodać liść laurowy i wsypać ostrą paprykę oraz połowę plasterków pomarańczy.
4.Wstawic do nagrzanego do 220 st C piekarnika i pod przykryciem piec około 40 minut,polać po tym czasie winem i wstawić znów na 40-45 minut.
5.Upieczonae mięso wyjąć wraz z częścią marchwi, sos zmiksować(po wyjęciu liścia laurowego) i odparować mniej więcej 1/3 jego objętości. Doprawić łyżką octu balsamicznego, dodać oliwki i polać sosem upieczone mięso, przybrać pozostawioną marchewka i pomarańczą.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.