Zupa ziemniaczana z serem

4 spore ziemniaki, nieduży brokuł, średnia cebula, średnia czerwona papryka, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego kostki, 1/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki śmietanki 30-proc., szklanka startego ostrego żółtego sera, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, pół łyżeczki ziaren kminku.

1. Pokroić w kostkę ziemniaki, łodygi brokułów, paprykę, posiekać cebulę i czosnek.
2. W garnku rozgrzać masło, dodać ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek oraz łodygę brokułową, dusić mieszając 5- 10 minut. Pod koniec dodać sól, pieprz i kminek i jeszcze chwilę dusić wszystko razem. Dodać mąkę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
3. Wlać bulion do warzyw i gotować powoli 10-15 minut.
4. Wymieszać mleko, śmietankę i starty ser, dodać do zupy mieszając i gotować do rozpuszczenia się sera.
5. Na koniec zmiksować zupę, dodać drobno posiekane różyczki brokułów i gotować do ich zmięknięcia.