Zupa – krem z brukselki

50 dag brukselki (świeżej lub mrożonej), 3 łyżki masła, szklanka śmietanki 12-proc., 4 kromki chleba tostowego, 4 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego, łyżka mąki, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

1. Brukselkę obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2. W garnku rozgrzać masło, dodać odsączoną brukselkę i podsmażać ją do momentu, kiedy zaczyna się złocić.
3. Pod koniec smażenia oprószyć brukselkę mąką, po chwili wlać bulion, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować zupę około godziny.
4. Wyjąć z zupy po 3 brukselki na każdą porcję, pozostałą zupę zmiksować, doprawić śmietanką jeszcze raz zagrzać. Podawać z kromkami opieczonego chleba tostowego.