Zapiekanka z kapusty

Niezbyt duża włoska kapusta, 8 średnich ziemniaków, 40 dag bardzo chudego wędzonego boczku, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18-proc., 4 jaja, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka masła.

1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wykroić głąb i grubsze nerwy liściowe pokroić w cienkie paski. Obgotować w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć.
2. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
3. Pokroić boczek w cienkie paski.
4. Posmarować masłem naczynie do zapiekania, na dno wyłożyć połowę plasterków ziemniaków, na nich ułożyć warstwę kapusty, na niej warstwę pasków boczku, znów kapustę i na wierzch ziemniaki.
5. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Zalać tą mieszanką zapiekankę i zapiekać w temperaturze 200 st C 45 minut.