Pieczeń włoska
1,2 kg wołowiny z udźca, 40 dag pieczarek, 15 czarnych oliwek, 2 szklanki białego wina, 2-3 szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, spora szczypta rozmarynu i tymianku.
1. Wymieszać oliwę z tymiankiem i rozmarynem. Mieszanką tą posmarować mięso i wstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, obsmażyć na niej mięso na rumiano, przełożyć do brytfanny, wlać wino i rozgnieciony czosnek. Piec w temperaturze 250 st C około półtorej godziny. W czasie pieczenia polewać często wytwarzającym się sosem.
3. Pieczarki pokroić na plasterki, poddusić na 3 łyżkach oliwy.
4. Kiedy mięso jest już miękkie dodać podsmażone pieczarki i oliwki. Wszystko razem dusić co najmniej 10 minut.