Kluski mięsne
3/4 szklanki wody, ćwierć kostki masła (ok. 6 dag), 4 łyżki maki, 3 jaja, szklanka mielonego gotowanego mięsa, sól
Pół szklanki pokrojonej w kostkę słoniny do stopienia
1. Pokrojoną słoninę stopić. Odstawić.
2. Zagotować wodę z dodatkiem masła i wsypywać po trochu mąkę, starannie ucierając drewnianą łyżką, aby nie zostały grudki. Ciasto po dobrym wyrobieniu powinno być gładkie i szkliste. Ostudzić ciasto.
3. Do ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku stale wyrabiając ciasto, na koniec dodać mielone mięso i wszystko razem wymieszać.
4. Zagotować 3-4 litry osolonej wody, łyżką kłaść do wody nieduże kluski i powoli gotować, aż wypłyną i po 3 minutach wyjmować łyżką cedzakową.
5. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami.