Śmietanowiec

Na ciasto:3 szklanki maki, 25 dag (kostka) masła, 2 łyżki cukru wanilinowego, 5 żółtek, porcja proszku do pieczenia właściwa na 0, 5 kg maki, 4-5 łyżek cukru. Arkusz papieru pergaminowego do wypieków.
Na masę: 5 białek, szczypta soli, 2 szklanki śmietany 18-proc. i szklanka 12-proc., szklanka cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, łyżka cukru wanilinowego.

1. Zagnieść ciasto z mąki, miękkiego masła, żółtek, cukru i proszku do pieczenia. 1/3 gotowego ciasta owinąć folia spożywczą i włożyć do zamrażarki. Pozostałe rozłożyć na blaszce do pieczenia (25X30 cm lub nieco większej).
2. Przygotować masę: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać po trochu cukier i dalej ubijać. Po wyczerpaniu się cukru dodawać po trochu, także ubijając mikserem śmietanę, proszek budyniowy i cukier wanilinowy.
3. Masę wylać na przygotowane (surowe) ciasto; zamrożone ciasto kruche zetrzeć na tarce posypując nim wierzch placka.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st c i piec w nim śmietanowiec około godziny.