Kartoflanka zapiekana

6 sporych ziemniaków, 2 średnie cebule, 2-3 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 szklanki bulionu wołowego z kostki, 2 kopiaste łyżki masła, szklanka śmietany 12-proc. lub mleka, 2 szklanki pokrojonego w kostkę razowca, pół szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz.

1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, posiekać cebule i czosnek.
2. Rozgrzać w garnku oliwę i podsmażyć na niej, lekko rumieniąc, ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Dodać bulion i gotować , aż ziemniaki staną się miękkie.
3. Zupę lekko ostudzić, zmiksować z masłem i śmietaną, jeszcze raz zagotować doprawiając do smaku solą i pieprzem.
4. Pokrojony chleb lekko zrumienić na suchej patelni.
4. Ponalewać zupę do filiżanek lub miseczek, posypać grzankami i startym serem, w nagrzanym do temperatury 180 st C piekarniku zapiekać, aż ser się rozpuści.