Mielone z bogatym wnętrzem

50 dag mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki, spory plaster wędzonego boczku (ok. 20 dag), puszka konserwowej białej fasoli, 2 jaja, czerstwa kajzerka, sól, pieprz, 2 łyżki mąki krupczatki, łyżka siekanej zielonej pietruszki, pół szklanki oleju do smażenia.

1. Fasolę odcedzić dokładnie z zalewy. Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Boczek i mięso pokroić na kawałki. Wszystko razem zmielić w maszynce.
2. Do mielonej masy dodać jaja, sól, pieprz oraz zielona pietruszkę. Dokładnie wyrobić masę.
3. Formować z masy mięsnej owalne kotleciki, obtaczać w krupczatce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kiedy po nakłuciu z kotletów wycieka jasny sok ? są gotowe.