Potrawa z dorsza z pomidorkami

4 nieduże filety z dorsza bez skóry, łyżeczka soku cytrynowego, 2 cebule, 4 łyżki oleju lub oliwy, 8 średnich ziemniaków, opakowanie pomidorków tzw. truskawkowych lub innych małych, ale nie najdrobniejszych, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz

1. Rybę pokroić na szerokie na 2-3 cm paski, lekko skropić sokiem z cytryny.
2. Pomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości ok. centymetra, cebulę drobno posiekać.
4. W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć na złoto, dodać ziemniaki, wymieszać, smażyć razem 10-15 minut (w zależności od tego, czy ziemniaki zaczynają mięknąć). Posypać solą i pieprzem. Należy dość często mieszać, aby potrawa nie przywarła do dna garnka.
5. Do ziemniaków dodać pomidorki oraz pokrojoną rybę i wszystko razem dusić jeszcze 15 minut. Jeśli trzeba przed zakończeniem duszenia doprawić sola i pieprzem. Gotową potrawę posypać siekaną zieloną pietruszką. Najlepiej podawać w tym samym garnku, w którym się dusiła.