Kokardki z pieczonymi pomidorami

3/4 paczki makaronu kokardki (farfalle), łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 6 średnich pomidorów, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka porwanych liści bazylii, sól, pieprz

1. Pomidory poprzekrawać na połówki u ułożyć przekrojem do dołu w posmarowanej oliwą blaszce, posypać rozmarynem i pokrojonym w piórka czosnkiem. Skropić pomidory pozostałą oliwą. 2. Wstawić do piekarnika i włączyć górne grzanie.
3. Kiedy pomidory lekko się przyrumienią – należy je przez chwilę ostudzić, obrać ze skórki i posiekać, po czym włożyć do dużego garnka, wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, listkami bazylii i koncentratem. Powoli podgrzewać sos pomidorowy.
4. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odsączyć i włożyć do garnka z sosem, wymieszać i podawać.