Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

29.01.2010
piątek

Pieczeń wieprzowa gotowana w mleku

29 stycznia 2010, piątek,

Kawałek pieczeni wieprzowej z łopatki lub szynki, wagi ok. 1 kg, pół szklanki ząbków czosnku w łupinach, łyżka oleju, sól, pieprz, 2 szklanki mleka, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej.

1. Przygotować mięso: uformować podłużną pieczeń odcinając tłuszcz i obwiązując bawełnianą nicią .
2. Czosnek w łupinach podsmażyć w brytfannie na łyżce oleju, dolać mleko i mięso, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 st C.
3. Po 20 minutach przewrócić mięso na drugą stronę i nieco zmniejszyć temperaturę w piekarniku, aby mleko nie kipiało z brytfanny. Jeszcze czterokrotnie przewracać mięso co 20 minut.
4. W tym czasie mleko powinny odparować i mięso poddusić w piekarniku j dodatkowo 10 minut pod przykryciem.
5. Sos przetrzeć przez sito. Zdjąć z mięsa nić bawełnianą, pokroić je w plastry i podawać polane czosnkowo-mlecznym sosem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop