Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

29.01.2010
piątek

Kawior z bakłażana

29 stycznia 2010, piątek,

2 dorodne bakłażany, 3 dymki, 2 ząbki czosnku, duży dojrzały lecz jędrny pomidor, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 łyżek soku cytrynowego, sól, pieprz, na koniec łyżki ostrej mielonej papryki.

1. Bakłażany umyć i ułożyć na blaszce w piekarniku o temperaturze 200 st C na około 15 minut. Kiedy ostygną, obrać i posiekać.
2. Dymkę posiekać drobno wraz ze szczypiorem, podsmażyć na łyżce oliwy.
3. Pomidora obrać, posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy.
4. Na ostatniej łyżce oliwy podsmażyć w garnuszku wszystkie składniki: bakłażany, cebulę, pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ostrą papryką. Ostudzić i przełożyć do salaterki.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop