Potrawka z kurczęcych żołądków

75 dag kurczęcych żołądków, łyżeczka masła, 2 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz mielony kilka całych ziaren, łyżeczka mąki.

1. Żołądki umyć, dokładnie oczyścić. Obgotować we wrzątku 3 minuty, odcedzić.
2. Obgotowane żołądki pokroić na mniejsze kawałki.
3. Rozgrzać olej lub oliwę z masłem, podsmażyć na tłuszczu żołądki, podlać odrobiną wody, dodać sól, pieprz w obu postaciach i dusić, aż żołądki będą miękkie.
4. Rozprowadzić łyżeczkę mąki wodą, dodać do żołądków i zagotować.
Podawać z kaszą lub ziemniakami z wody.
Można dodać zamiast soli kostkę rosołową, po trochu, próbując, aby nie przesolić potrawy.
Równie smaczne są żołądki nie zaprawione mąką, lecz na koniec wstawione do nagrzanego piekarnika i lekko zrumienione.