Mielone z warzywami

40 dag mielonego mięsa, marchew, pietruszka, cebula, ząbek czosnku, pół niedużej kapusty pekińskiej, pół szklanki tartej bułki, jajko i żółtko, pół szklanki oleju, 3 kopiaste łyżki mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kostka rosołu warzywnego lub drobiowego.

1. Obrać marchew i pietruszkę, zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Cebulę posiekać drobno , kapustę pekińską cienko poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Wyrobić dokładnie mięso z warzywami, tartą bułką, jajkiem i żółtkiem. Uformować niewielkie owalne kotleciki, obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
4. Rozgrzać na patelni olej, usmażyć kotlety.
5. W garnuszku zagotować kostkę rosołową ze szklanka wody, dodać koncentrat, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać łyżkę mąki z odrobiną wody, dodać do sosu, zagotować. Dodać pulpety i chwilę wszystko razem zagrzać. Podać z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.