Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.12.2009
poniedziałek

Cielęcina zapiekana pod beszamelem

28 grudnia 2009, poniedziałek,

Pieczona cielęcina (co najmniej 4 plastry), szklanka ryżu, kostka rosołowa, 15 dag pieczarek, łyżka oliwy lub oleju, sól, pieprz, 2 łyżki tartego żółtego sera.
Na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

1. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie lub oleju.
2. Ryż zalać 2 szklankami wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Ugotować.
3. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć, aż zasmażka zbieleje. Powoli dolewać mleko mieszając. Gotować beszamel, aż lekko zgęstnieje.
4. W płaskim naczyniu żaroodpornym ułożyć najpierw warstwę ryżu, na nim pokrojone w plastry mięso, pieczarki i wszystko to zalać sosem beszamel. Po wierzchu posypać startym serem.
Zapiekać do momentu, kiedy wierzch zaczyna się złocić.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop