Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.12.2009
poniedziałek

Baranina słodko-ostra na sposób orientalny

28 grudnia 2009, poniedziałek,

Około 70 dag mięsa baraniego lub jagnięcego bez tłuszczu, mogą to być drobne kawałki, cebula, 2 – 3 ząbki czosnku, kilka orzechów lub migdałów, garść rodzynek, 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta soli, pieprz lub chilli, 6 – 10 łyżeczek cukru do smaku, mielony kmin rzymski lub zwykły.

1. Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na gorącym oleju.
2. Baraninę lub jagnięcinę, pokrojoną na niewielkie paski, wrzucić na patelnię, aby najpierw się obsmażyła a następnie powoli dusiła razem z cebulą i czosnkiem.
3. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, wrzucać po kolei przyprawy, na końcu rodzynki i orzechy.
Jest to znakomite wykorzystanie resztek baraniny, a przy tym danie, które jest niezwykle smaczne i oryginalne. Najlepiej smakuje z ryżem i jakąkolwiek sałatką o dość kwaśnym smaku.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop