Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.12.2009
poniedziałek

Żeberka „chińskie”

28 grudnia 2009, poniedziałek,

1 kg żeberek wieprzowych, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 6 łyżek sosu sojowego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 2 łyżki białego wytrawnego wina.

1. Przygotować zimny sos z sosu sojowego, wina, roztartych z solą ząbków czosnku i oleju.
2. Żeberka pokrojone na pojedyncze sztuki włożyć do miseczki z sosem na co najmniej godzinę.
3. Osączone z sosu żeberka ułożyć na kratce nad brytfanną w piekarniku, tak aby tłuszcz miał gdzie skapywać. Piec na bardzo małym ogniu ok. 3 godz.
3. Podczas pieczenia żeberka polewać jak najczęściej sosem od marynowania.
4. Podawać żeberka z ryżem i sosem powstałym z pieczenia oraz z surówką z kwaszonej kapusty lub z sałatą.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop