Zupa selerowa z mlekiem

Duży seler, mały por, 2 marchwie, nieduża cebula, ząbek czosnku, tzw. porcja rosołowa z kurczaka lub udko, pół szklanki mleka, sól, biały pieprz, pół szklanki słodkiej śmietanki, 2 łyżki posiekanego koperku, na czubek łyżeczki tartej gałki muszkatołowej. Jako dodatek: grzanki lub makaron jak do rosołu.

1. Porcję rosołową lub udko zalać 4 szklankami wrzątku, dodać obrany i pokrojony seler, pietruszkę oraz ząbek czosnku, cebulę i marchew w całości. Posolić do smaku. Gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie.
2. Z wywaru wyjąć mięso, marchew, cebulę oraz czosnek, zaś ugotowaną pietruszkę i seler zmiksować. Zagotować.
3. Do zagotowanej zupy dolać mleko oraz pokrojoną w paski jedną marchew, doprawić białym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać siekany koperek.
4. Do każdej porcji zupy kapnąć nieco śmietanki.
Zupę selerową podawać z grzankami lub makaronem.