Rolady mięsno-orzechowe

50 dag mięsa z szynki wieprzowej lub schabu bez kości, szklanka posiekanych włoskich orzechów, 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka), 3 łyżki gęstej śmietany, 2 jaja, szklanka startego żółtego sera, sól, pieprz.
Do panierowania: jajo, 3 łyżki tartej bułki.
Do smażenia: 6 łyżek oleju lub oliwy.

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. Lekko posolić.
2. Przygotować farsz: wymieszać chrzan, śmietanę, orzechy i jajko, doprawić solą i pieprzem.
3. Plastry mięsa posmarować farszem, po czym zwinąć rolady i brzegi spiąć wykałaczkami.
4. Jaja rozbić widelcem z 2 łyżkami wody. Najpierw maczać rolady w rozbitych jajach, potem w wysypanej na talerzyk tartej bułce.
5. Rozgrzać olej na patelni, smażyć rolady ze wszystkich stron na ciemnozłoto.