Zupa z bakłażana

Spory bakłażan, 3 średnie, mięsiste pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 szklanki rosołu warzywnego z kostki, 3 ząbki czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, łyżeczka ciemnego octu balsamicznego lub jabłkowego, łyżka posiekanej świeżej bazylii.

1. Bakłażan pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2-3 cm, lekko posolić i włożyć do durszlaka. Po 10 minutach wysypać na papierowy ręcznik kuchenny i starannie wytrzeć.
2. Pomidory naciąć na wierzchu na krzyż i polać wrzącą wodą, zdjąć skórkę i miąższ pokroić w kostkę.
3. W garnuszku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej bakłażana i pomidory, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę bazylii oraz sporą szczyptę pieprzu. Dusić, aż warzywa zmiękną.
4. Wlać do warzyw rosół warzywny, zmiksować zupę i zagotować. Jeśli to konieczne doprawić jeszcze solą.
Najlepiej smakuje ta oryginalna zupa z dodatkiem grzanki z pełnoziarnistego chleba tostowego.