Zupa dyniowo-warzywna

Marchew, mała pietruszka, kawałek selera, 30 dag dyni, łyżeczka masła, kostka bulionowa, łyżka oleju z pestek dyni (nie jest to dodatek konieczny) , 2 łyżki śmietany 18-proc. sól, cukier, spora szczypta suszonego lub posiekanego świeżego estragonu-ilość według gustu, 4 łyżki podsmażonych pestek z dyni.

1. Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić na małe kawałki.
2. Obrać marchew, pietruszkę i seler, pokroić na kawałki.
3. Dynię i warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać kostkę rosołową i gotować, aż zmiękną, ew. posolić, doprawić cukrem.
4. Odstawić zupę do lekkiego ostudzenia, po czym zmiksować, doprawić solą i cukrem, dodać estragon i masło oraz śmietanę. Jeśli trzeba – podgrzać ale już nie gotować.
5. Do każdej porcji zupy kapnąć kilka kropel oleju z pestek dyniowych.