Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

27.09.2009
niedziela

Owoce pod kruszonką

27 września 2009, niedziela,

50 dag mieszanych owoców (maliny, borówka amerykańska, jeżyny, truskawki, doskonale komponuje się także banan), 3/4 szklanki cukru.
Na kruszonkę: szklanka z czubem mąki, pół kostki (12, 5 dag) masła, pół szklanki i dwie łyżki cukru.
Do wysmarowania tortownicy: łyżka masła

1. Owoce umyć i jak najdokładniej osączyć z wody.
2. Schłodzone masło posiekać na jak najmniejsze kawałeczki, dodać mąkę i cukier i dalej siekać, aż utworzy sie bardzo drobna ?kaszka?.
3. Owoce wymieszać z cukrem, wyłożyć do lekko natłuszczonej tortownicy średnicy ok. 22 cm, wierzch posypać kruszonkową ? kaszką?..
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200-220 st C i zapiekać deser około 40 minut, do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.
Najlepiej podawać na gorąco, osoby lubiące bardzo słodkie desery mogą podawać tę potrawę z bitą śmietaną.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop