Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

27.09.2009
niedziela

Bardzo łatwy makowiec

27 września 2009, niedziela,

Na ciasto: 50 dag mąki, 7 – 8 łyżek masła, 2 jaja, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, pół szklanki śmietany 18 proc., 6 dag drożdży, łyżka cukru kryształu, spora szczypta soli.
Na nadzienie: puszka gotowego maku z bakaliami (oczywiście można także przygotować mak w domu, według jednego z naszych przepisów, ale użycie gotowego znacznie ułatwi pracę)
Do wysmarowania foremek: łyżka masła.

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać ze śmietaną.
2. Mąkę przesiać, dodać masło, jaja i żółtka, cukier puder oraz drożdże ze śmietaną. Wyrobić szybko ciasto.
3. Rozwałkować ciasto na dwa prostokąty, każdy posmarować masą makową, zwinąć w rulon.
4. Makowce ułożyć w wysmarowanych masłem foremkach.
5. Piekarnik włączyć nastawiając na temperaturę około 30 st C uchylić drzwiczki i poczekać, aż makowce urosną wypełniając foremki.
6. Piec makowce w temperaturze 200 st C około godziny.
Uwaga, można przed pieczeniem posmarować wierzchy ciast białkiem lub posypać po upieczeniu cukrem pudrem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop