Lekka babka drożdżowa

50 dag mąki, szklanka mleka, 7 dag drożdży, 10 żółtek, 3/4 szklanki cukru pudru, 7 łyżek masła, zapach rumowy, szczypta soli, dowolne bakalie.
Do posmarowania form: kopiasta łyżka masła

1. Połowę mąki sparzyć wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzeć, aby nie było grudek, ochłodzić zaczyn pod przykryciem.
2. Do zaparzonej mąki dodać pokruszone drożdże, starannie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3. Żółtka ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę.
4. Do wyrośniętego zaczynu dodać ubite żółtka, pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić.
5. Do odstającego od miski i dłoni ciasta dodać roztopione masło, sól i bakalie, jeszcze chwilę wyrabiać.
6. Wysmarować masłem 2 formy babowe, przełożyć do nich ciasto i odstawić, aby wyrosły dwukrotnie.
7. Piec w gorącym piekarniku (190-200 st C) około 50 minut.
Wykładać baby z form dopiero po wystudzeniu. Można je polukrować lub posypać cukrem.