Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

27.09.2009
niedziela

Lekka babka drożdżowa

27 września 2009, niedziela,

50 dag mąki, szklanka mleka, 7 dag drożdży, 10 żółtek, 3/4 szklanki cukru pudru, 7 łyżek masła, zapach rumowy, szczypta soli, dowolne bakalie.
Do posmarowania form: kopiasta łyżka masła

1. Połowę mąki sparzyć wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzeć, aby nie było grudek, ochłodzić zaczyn pod przykryciem.
2. Do zaparzonej mąki dodać pokruszone drożdże, starannie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3. Żółtka ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę.
4. Do wyrośniętego zaczynu dodać ubite żółtka, pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić.
5. Do odstającego od miski i dłoni ciasta dodać roztopione masło, sól i bakalie, jeszcze chwilę wyrabiać.
6. Wysmarować masłem 2 formy babowe, przełożyć do nich ciasto i odstawić, aby wyrosły dwukrotnie.
7. Piec w gorącym piekarniku (190-200 st C) około 50 minut.
Wykładać baby z form dopiero po wystudzeniu. Można je polukrować lub posypać cukrem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop