Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

27.09.2009
niedziela

Bajaderki

27 września 2009, niedziela,

3 szklanki zmielonego przez maszynkę dowolnego czerstwego ciasta lub herbatników, pół szklanki mleka, ćwierć (250 gramowej) kostki masła , 3 pełne łyżki ciemnego kakao, 3/4 szklanki cukru, szklanka dowolnych bakalii: posiekanych orzechów, skórki pomarańczowej w cukrze, rodzynek, itd., 2 całe suche wafle.
Na wszelki wypadek warto mieć pod ręką jeszcze trochę mleka!

1. Zmielone ciasto lub herbatniki wsypać do sporej miski, wymieszać z bakaliami.
2. Mleko zagotować z cukrem, 3 łyżkami kakao i masłem.
3. Wlać do zmielonego ciasta, wymieszać i chwilę poczekać, aby mleko wchłonęło się. Jeśli całość mielonego ciasta nie nasiąkła dokładnie, należy jeszcze po odrobinie dolewać mleko, aby uzyskać elastyczną masę.
4. Masę rozsmarować na waflu warstwą ok. 2 cm, nakryć drugim waflem i obciążyć, pozostawiając na kilka godzin w chłodnym miejscu.
5. Pokroić po dokładnym zastygnięciu najpierw na centymetrowe paski potem na kilkucentymetrowe ciasteczka.

To doskonała forma spożytkowania pozostałego ciasta drożdżowego, kruchego lub piaskowego, bajaderki są pyszne i długo można je przechowywać.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop