Roladki świąteczne
60 dag indyczej piersi, 15 dag polędwicy wołowej lub wieprzowej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki majeranku, szczypta czarnego pieprzu, odrobina oregano lub tymianku, 4 łyżki gęstego ketchupu, 4 mini kolby kukurydzy (pozostałe kukurydze z puszeczki można zużyć do udekorowania gotowej potrawy), 8 listków bazylii, 3 łyżki oleju i łyżka masła do smażenia.
1. Mięso podzielić na 8 plasterków, każdy po okryciu folią spożywczą lekko rozbić na równy płat. W moździerzu do przypraw dokładnie połączyć lub tylko wymieszać sól, majeranek, oregano lub tymianek oraz pieprz, tak przygotowaną przyprawą posypać mięso i odstawić na pół godziny.
2. Polędwicę wołową lub wieprzową pokroić na 8 części.
3. Każdy plaster przyprawionego mieszanką soli i ziół mięsa posmarować ketchupem, na jednym końcu ułożyć kawałek polędwicy, liść bazylii i mini kolbę kukurydzy, zwinąć mięso w rulonik, można związać bawełnianą nitką.
4. Rozgrzać na patelni olej z masłem i usmażyć ze wszystkich stron na niezbyt wielkim ogniu, tak aby mięsne nadzienie dobrze się usmażyło.