Konfitura z rajskich jabłuszek

1 kg rajskich jabłuszek, 4 szklanki cukru.

1. Jabłuszka umyć nie usuwając ogonków, każde nakłuć kilkakrotnie igłą, dzięki czemu delikatna skórka nie popęka w czasie gotowania.
2. Zagotować 3 litry wody, wrzucić do niej jabłuszka i gotować 5 minut. Wyjąć delikatnie z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
3. Obgotowane jabłuszka włożyć do garnka, zalać zimną wodą i wsypać 1/3 całej porcji cukru. Pozostawić do następnego dnia.
4. Po dobie zagotować jabłka, a kiedy płyn zacznie wrzeć odstawić i dosypać kolejną 1/3 porcji cukru.
5. Trzeciego dnia dosypać pozostały cukier i znów całość zagotować.
6. Do przygotowanych słoików (wyparzonych i wypłukanych spirytusem lub wyprażonych w piekarniku) przełożyć gorącą konfiturę i szczelnie je zakręcić.
Z tej porcji będą 4 ćwierćlitrowe słoiczki konfitury.