Zapiekanka z porów i szynki

5 dużych porów, 30-40 dag szynki, pół szklanki mleka, 4 jaja, sól, pieprz, 4 łyżki startego parmezanu lub innego żółtego sera, łyżeczka masła do wysmarowania formy.

1. Białe części porów pokroić w cienkie plasterki.
2. Zagotować 3 litry osolonej lekko wody, wrzucić pokrojone pory i gotować 3 minuty. Odcedzić, przelać na sicie zimną wodą.
3. Szynkę pokroić w cienkie plasterki.
4. Mleko wymieszać z jajami solą i pieprzem.
5. Posmarować masłem żaroodporne naczynie, ułożyć warstwę pora, na niej plasterki szynki, znów pory, znów szynkę: do wyczerpania się składników.
6. Polać zapiekankę mlekiem z jajkami, posypać po wierzchu startym parmezanem lub innym serem.
Zapiekać w nagrzanym do 180 st c piekarniku około 20 minut.