Marynowany czosnek
30 dag ząbków czosnku, 3/4 szklanki octu winnego, 5 ziaren ziela angielskiego, po pół łyżeczki ziaren kolendry i gorczycy, 2 łyżeczki cukru, kilkanaście igiełek-listków rozmarynu, 2 strąki ostrej papryki, 2 łyżki oleju.
1. Czosnek obrać z łusek.
2. Zagotować ocet z 3/4 szklanki wody, dodać ziele angielskie, gorczycę i kolendrę oraz cukier.
3. Do gotującej sie zalewy wrzucić czosnek i od momentu wrzenia gotować 5 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać rozmaryn.
4. Przygotowane słoiki napełniać marynatą z czosnkiem, do każdego słoiczka dodać po łyżeczce oleju, zakręcić słoiki przykrywkami. Pasteryzować ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć z wody, przewrócić do góry dnem.
Komentarze
Kiedyś znajomy przywiózł mi z Ukrainy kilka główek kiszonego czosnku. Był przepyszny. Raz próbowałam go kisić sama – tak jak ogórki, trzeba jednak trafić na młody, z miękką białą skórką. Kisi się trochę długo, ale efekt wart cierpliwości.
Taki czosnek ma jeszcze dodatkową zaletę. Po zjedzeniu człek nie odstrasza przechodniów ani rodziny swoimi wyziewami.
A kiedy dodać ostrą paprykę? Może trzeba ją zjeść czekając aż się czosnek zagotuje, żeby zaostrzyć sobie apetyt na tę marynatę?
Pozdrawiam.
Ostrą paprykę dodać w pkt. 2 czyli z przyprawami i cukrem. Można – jak proponujesz – przegryźć też podczas tych prac ale wówczas trzeba mieć coś popicia dla złagodzenia szczypania na języku i podniebieniu. Dobry kieliszek chłodnego białego wina.
Przepraszamy za opustkę!
Właśnie zrobiłam kilka słoiczków wg podanego przepisu. Jak się zamarynują i zjemy pierwszy z nich to się podzielę wrażeniami smakowymi.
Pozdrowienia
Czekamy na opinię. Smacznego.