Kasza gryczana z pieczarkami
2 szklanki kaszy gryczanej, 6 szklanek wrzącej lekko osolonej wody, 30 dag pieczarek, 3 cebule, pół szklanki posiekanego selera naciowego, łyżka masła i 3 łyżki oleju, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
1. Wodę zagotować, lekko posolić, wsypać kaszę. Gotować, dopóki kasza nie wchłonie całej wody.
2. Garnek z kaszą nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 280 st C piekarnika i wypiekać około 40 minut.
3. Pieczarki posiekać, selerowe łodygi pokroić w cienkie paski, cebule posiekać.
4. Rozgrzać masło z olejem i dodać posiekane warzywa, smażyć, aż staną się miękkie. Na koniec dodać siekaną pietruszkę i wymieszać.
5. Podawać kaszę wyłożona na półmisek z umieszczonymi na wierzchu uduszonymi grzybami.
Komentarze
Czy można zamienić na coś innego ten seler naciowy??
Oczywiście, że można zastąpić seler naciowy np. startym selerem korzeniowym lub nawet pominąć całkiem. Będzie to nieco inne danie o innym smaku ale – naszym zdaniem – równie udane.
Czy proporcje kasza-woda 1:3 to coś mniej więcej, czy jest w tym jakiś głębszy sens?
Zawsze stosowałam proporcje 1:2 i wszystkie przepisy polecają właśnie takie proporcje..
Ja zazwyczaj gotuję kaszę biorąc takie właśnie proporcje
ponieważ,jak wynika z przepisu, kasza w garnku wchłonie wodę,a przy wypiekaniu odparuje jej reszta.Proporcja 1:2 jest równie dobra. Radzę wypróbowac obie możliwości.
Chcialabym wyprobowac przepis indyka w soku pomaranczowym! Brzmi rewelacyjnie! Julianna
I brzmi i smakuje. Taka rolada z indyka jest pyszna. Wymaga tylko trochę więcej pracy niz inne prostsze dania. Powodzenia więc Janko Julianno.
Super! W tym roku zrobiłam z jabłuszek syrop z sokowaru (pyszny!), ale w przyszłym na pewno będzie taka konfitura 🙂
O, to fajnie, bo mało kto dziś sięga po takie przepisy. A naprawdę są warte grzechu. Sukces murowany!
Czy dobrze zrozumiałam–na 1kg jabłuszek 3 litry wody na syrop? Proszę sprecyzować. Bardzo dziękuję.