Marynowane kurki (lub inne grzyby leśne)

1 kg kurek lub niewielkich podgrzybków, borowików lub innych (znanych nam dobrze, pewnych!) grzybów leśnych, szklanka octu 10-proc., szklanka wody, łyżeczka cukru, 5 – 6 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, cebula. 

1. Grzybyoczyscić, poobcinać korzonki, wymyć i osączyć.
2. Zagotować ok. 2 litrów lekko osolonej wody, wrzucić grzyby i gotować, aż staną się miękkie. Odcedzić, odsączyć, ostudzić.
3. Poukładać w wygotowanych kilka minut we wrzątku lub wyprażonych w piekarniku słoikach.
4. Przygotować marynatę: zagotować wodę z octem i pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz szczyptą soli i cukru. Ostudzić.
5. Zimną marynatą zalać grzyby w słoiku, zakręcać dokładnie pokrywkami.
Uwaga: ilość marynaty jest niewielka, w razie potrzeby można przygotować jej więcej. Grzyby w słoiku powinny być nią przykryte.