Grzybek z jabłkami według ?Praktycznego Kucharza Warszawskiego?
4 jabłka, łyżka masła
Na ciasto: 3 jaja, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki.
Do posypania : 2 łyżki cukru pudru.
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Jabłka obrać i pokroić na plasterki.
3. Na patelni, którą można będzie wstawić do piekarnika roztopić masło, lekko podsmażyć na nim pokrojone jabłka.
4. Ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać po trochu cukier i ubijać nadal, aż się rozpuści.
5. Do piany z cukrem dodać żółtka i mąkę, ostrożnie lecz dokładnie wymieszać i ciastem zalać na patelni uduszone jabłka.
6. Grzybek wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec, aż wierzch się pięknie zrumieni.
Podając posypać cukrem pudrem.