Rzymskie pulpety z gotowanego mięsa wołowego
Ok. 50-60 dag gotowanego mięsa wołowego, plasterek wędzonego boczku, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, jajko, czerstwa bułka, 2 łyżki startego parmezanu (lub innego ostrego sera), garść rodzynek, sól, pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
Do panierowania: 2 łyżki tartej bułki.
Do smażenia: pół szklanki oleju.
1. Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć.
2. Mięso z odciśniętą bułką i pokrojonym na kawałki boczkiem zmielić w maszynce.
3. Do mięsa dodać jajko, starty parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wyrobić masę, na koniec dodać siekaną zielona pietruszkę i rodzynki, jeszcze raz wymieszać.
4. Formować płaskie owalne kotlety, lekko posypać je tartą bułką.
5. Rozgrzać na patelni olej i smażyć pulpety na złocisto.