Pilaw pomidorowy

5 średnich dojrzałych pomidorów, 3 woreczki ryżu do gotowania, 2 łyżki masła, dymka lub pół cebuli, 3 szklanki rosołu warzywnego (przygotowanego z kostki), sól, pieprz do smaku, łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

1. W naczyniu do zapiekania (powinno mieć dopasowaną pokrywkę) rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną drobno cebule i chwilę ja smażyć, kiedy będzie szklista dodać ryż i mieszając smażyć kilka minut, aby tłuszcz dokładnie połączył się z ryżem.
2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i rozdrobnić za pomocą widelca, dodać do ryżu. Smażyć 4 – 5 minut.
3. Wlać do ryżu wrzący rosół warzywny, wymieszać i nakryć pokrywką .Wstawić do nagrzanego do 190 st C piekarnika na 10 minut.
4. Podając dodać pozostałe masło, sól i pieprz do smaku, posypać siekaną zieloną pietruszką.