Papryka w miodowej marynacie

Ok. 2 kg czerwonej papryki
Na marynatę: szklanka octu (10-proc.), 5 szklanek wody, 2 łyżki miodu (najlepszy jest wielokwiatowy), 3 liście laurowe, 2 łyżki soli, 6-8 łyżek oleju, tyleż gałązek zielonej pietruszki.
Z tej ilości składników będzie 6 – 8 słoików o pojemności 0,5 l.

1. Papryki oczyścić usuwając gniazda nasienne, pokroić w kilkucentymetrowej szerokości paski i powkładać do słoiczków. Do każdego słoiczka włożyć gałązkę zielonej pietruszki i wlać łyżkę oleju.
2. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać paprykę. Zakręcić słoiczki.
3. Pasteryzowac 15 minut wkładając do ciepłej wody (aby słoiki nie pękły).
Po pasteryzacji ostudzić słoiki w tym samym naczyniu i ochłodzone wyjąć.