Omlet grzybek z bitą śmietaną i owocami

Na omlet: 2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczka masła, szczypta soli.
Do przybrania omletu: szklanka silnie oziębionej śmietany 30-proc., łyżka soku cytrynowego, łyżka cukru pudru, szklanka miękkich owoców (jagody, maliny, truskawki, porzeczki).

1. Jaja wybić oddzielając białka od żółtek.
2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem sztywną pianę. Na koniec do ubitej piany dodać cukier i jeszcze ubijać , aby cukier się prawie rozpuścił.
3. Do sztywnej piany dodać żółtka i mąkę, starannie lecz ostrożnie wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać masło, wylać masę omletową i pod przykryciem na bardzo małym ogniu smażyć . Omlet powinien bardzo wyrosnąć. Po usmażeniu jednej strony należy go przewrócić na drugą i dosmażyć.
5. W czasie smażenia omletu ubić przy pomocy miksera śmietanę, dodając do smaku sok cytrynowy i cukier.
6. Usmażony omlet podzielić na 4 części, na każdej ułożyć ubitą śmietanę i dowolne przygotowane owoce.