Omlet grzybek z bitą śmietaną i owocami
Na omlet: 2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczka masła, szczypta soli.
Do przybrania omletu: szklanka silnie oziębionej śmietany 30-proc., łyżka soku cytrynowego, łyżka cukru pudru, szklanka miękkich owoców (jagody, maliny, truskawki, porzeczki).
1. Jaja wybić oddzielając białka od żółtek.
2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem sztywną pianę. Na koniec do ubitej piany dodać cukier i jeszcze ubijać , aby cukier się prawie rozpuścił.
3. Do sztywnej piany dodać żółtka i mąkę, starannie lecz ostrożnie wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać masło, wylać masę omletową i pod przykryciem na bardzo małym ogniu smażyć . Omlet powinien bardzo wyrosnąć. Po usmażeniu jednej strony należy go przewrócić na drugą i dosmażyć.
5. W czasie smażenia omletu ubić przy pomocy miksera śmietanę, dodając do smaku sok cytrynowy i cukier.
6. Usmażony omlet podzielić na 4 części, na każdej ułożyć ubitą śmietanę i dowolne przygotowane owoce.
Komentarze
Jaki mają państwo sposób na przewracanie takiego omletu? Robiłem podobny i już na patelni kroiłem go drewnianą łyżką i przewracałem mniejsze części. Na przewrócenie całego nie znam sposobu.
Mamy baaardzo szeroką łopatkę (a nawet dwie – drewniana i plastikową)i w większości przypadków udaje się bez wypadku. Czasem jednak omlet łamie się i jest brzydki,
Estetyczny omlet? Proszę bardzo! Dość mocno podsmażony, podważam łopatką ze wszystkich stron, przykładam/nie przyciskając omletu!/ płaski talerz do patelni,którą odwracam i omlet ląduje na talerzu. Następnie zsuwam go , niedosmażoną stroną, z talerza na patelnię. Oczywiście najlepiej dysponować patelnią i talerzem o podobnych /sic!/ rozmiarach. Napiszcie, proszę, o udanych próbach.
Przy tym sposobie zawsze było mi żal tego co zostaje na talerzu… Może to zbytnia skrupulatność z mojej strony.