Knedle z farszem ze świeżych grzybów
Na ciasto: ok.60 dag ugotowanych ziemniaków, półtorej szklanki i 2 łyżki mąki, 2 jaja, sól.
Na farsz: ok. pół kg grzybów (borowików, podgrzybków), 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, jajko, 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju, sól, pieprz
1. Przygotować ciasto: ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce, dodać mąkę i jajka oraz sól i zagnieść ciasto.
2. Przygotować farsz: Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na łyżce oliwy lub oleju, dodać oczyszczone i posiekane drobno grzyby i dusić na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy grzyby są już miękkie dodać tarta bułkę i jeszcze chwilę dusić, po czym zdjąć z ognia, dodać jajko i wymieszać. Doprawić farsz solą i pieprzem.
3. Z przygotowanego ciasta uformować wałek średnicy ok.4 cm, pokroić go na 3-centymetrowe kawałki .Każdy kawałek rozpłaszczać, na środku kłaść farsz i zlepiać ciasto nadając knedlom kulistą formę.
4. W dużym garnku zagotować kilka litrów wody z odrobiną soli. W rzucać knedle i gotować 4 minuty od powtórnego zagotowania się wody.
Knedle można podać polane śmietaną lub stopionym masłem albo usmażona na maśle tarta bułką.
Uwaga! Ciasta na knedle nie można przygotować wcześniej, gdyż straci właściwą konsystencję, można jednak przygotować poszczególne jego składniki oraz farsz a tuż przed gotowaniem dokończyć.