Steki wołowe na grzankach

(8 porcji)

1 kg mielonego mięsa wołowego, 8 plasterków ostrego żółtego sera (może być cheddar), 2 łyżki oliwy, 2 żółtka, sól, pieprz, 8 dużych kromek z bułki wrocławskiej (krojonych ukośnie, aby uzyskać większą powierzchnię), 1,5 łyżki masła

1. Wymieszać starannie mięso z żółtkami i oliwą, solą i pieprzem.
2. Pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej rozwałkować cienki placek z mielonego mięsa i wykrawać z niego prostokątne steki wielkości plasterków sera.
3. Pomiędzy dwa steki wkładać plasterek sera.
4. Smażyć steki na maśle, z obu stron, unikając zbytniego przypieczenia.
5. W czasie, kiedy smażą się steki, upiec w piekarniku grzanki. Na każdej grzance położyć usmażone mięso i od razu podawać.